THE KING’S LIBRARY, LONDON

THE KING’S LIBRARY, LONDON

Helen Green Design Studio was commissioned to provide full interior design services for the Penthouse show apartment within The King’s Library, a skilful conversion of a Grade II-listed school in Chelsea into 18 individually crafted residences, undertaken by specialist revival developer Tenhurst.

The building was constructed in 1908 as the Sloane School and was the first purpose-built secondary school in the UK. Helen Green Design Studio wanted to ensure that the interior scheme celebrated the building’s architectural heritage, integrity and character while delivering full-scale on modernity.

When it came to bespoke lighting, Helen Green Design Studio chose Dernier & Hamlyn. Our team of artisans produced 21 light fittings that were installed in the entrance hall, library, billiard room, kitchen, dining room, library, bedroom and bathroom.

Residents and guests first pass through the entrance hall where Helen Green Design Studio’s brief was to utilise the generous double and triple height ceilings which were accentuated with bespoke lighting.

This comprised three oversized pendants in antique brass and dark bronze to give an immediate warmth and scale to the space and contrasting with the tones of the Helen Green Design Studio wallpaper.

Sammy Wickins, Director at Helen Green Design Studio says:
“Dernier & Hamlyn turn our design concepts into reality, and can produce impressive solutions to the scale that our premier residential commissions clients demand. The King’s Library compelled us to innovate within the confines of historical architecture and Dernier & Hamlyn were able to translate that vision skilfully.”

Designer

Helen Green Design Studio