Old Royal Naval College, Greenwich

Old Royal Naval College, Greenwich

The Old Royal Naval College stands at the heart of the UNESCO Maritime Greenwich World Heritage Site, considered to be the finest and most dramatically sited architectural and landscape ensemble in the British Isles.

The Old Royal Naval College’s recent project to restore the spectacular baroque interior of the Painted Hall and introduce new visitor welcome facilities in the King William Undercroft below required a new public entrance from College Way, to be lit by historically appropriate external lighting. The designers Hugh Broughton Architects proposed new over-door lighting to match other entrances to the King William Building, and it was decided to convert a lantern formerly mounted on a stone pedestal elsewhere on site into a wall mounted bracket fitting over the new visitor entrance. This not only ensured architectural integrity, but also provided a cost-effective solution.

Having previously worked on several projects at this important site, Dernier & Hamlyn were approached by Martin Ashley the Surveyor of the Fabric to the Old Royal Naval College to adapt the lantern and house it in a new decoratively detailed ogee-shaped jib that included handcrafted Tudor rosettes referencing the fact that the Old Royal Naval College was built on the site of a Tudor Royal Palace. Dernier & Hamlyn is one of the only companies in the UK that can carry out this type of work with a London based team that has worked on a wide range of historic buildings from palaces to theatres and chapels to colleges.

Martin Ashley says: From my experience of them “Dernier & Hamlyn were the dependable choice for this project. I was confident that they could meet our requirements for superlative quality manufacturing and demanding delivery deadlines and they didn’t disappoint.”

Dernier & Hamlyn’s managing director Jeremy Quantrill says: “Our experienced team excels on projects like this and we are extremely proud that their unique skills are showcased at such an important building.”